Serotonin är en signalsubstans och hormon som ofta förknippas med vårt humör och välmående. Hormonet räknas in i gruppen monoaminer, där bland annat adrenalin också ingår. Serotonin har flera uppgifter i vår kropp och på flera olika ställen. Den är framför allt nyttjad i hjärnan och vårt mag- och tarmsystem. Den har också en viktig roll för en välfungerande blodcirkulation. Majoriteten av mängden serotonin finns i magen och tarmen – runt 90 %.
Serotonin – funktion
Serotonin bildas i kroppen efter att den essentiella aminosyran tryptofan binds med tryptofanhydroxylas. Aminosyror är byggstenar i protein, vilket är anledningen att proteinrik mat sägs ge ökad serotoninhalt i kroppen, eller åtminstone ge optimala förutsättningar att hålla nivån balanserad. Tryptofan används också för att producera melatonin. Om serotonin kan beskrivas som kroppens ”lyckoämne” så är melotonin kroppens ”sömnämne”.
Beroende på var i kroppen som serotonin nyttjas binder det sig till 14 olika receptorer. Det betyder att serotonins effekt förändras utifrån vilken receptor den binder sig till och hur stor koncentrationen av serotonin är. På grund av serotonins många användningsområden, påverkar den vår sömn, vakenhet, aptit, sexlust, impulskontroll och aggresivitet. För låg produktion av serotonin, eller obalans, leder ofta till depression eller andra psykiatriska åkommor.
Serotoninbrist – depression
Kronisk stress, ångest och andra humördämpande känslor påverkar serotoninproduktionen negativt. Serotonin är som sagt vitalt för vårt humör och välbefinnande. Depression och nedstämdhet resulterar nästan alltid i för låga halter av serotonin i kroppen. Andra symtom är:
- Försämrat minne
- Ökat sötsug
- Sömnproblem
- Illamående
- Dålig sårläkning
Att det finns en koppling mellan depression och serotonin är relativt klar – men inte så enkel som man kanske tror. Hade det varit så enkelt hade varje depression i världen kunnat botas med serotonintillskott. I många fall så har det dock en positiv effekt, men det är inte alltid tillräckligt. Om du känner dig nedstämd kan du enkelt testa dina serotoninnivåer och göra eventuella kostförändringar eller livsstilsförändringar utifrån resultatet. Men tänk på att se på din hälsa, både den fysiska och mentala, med öppna ögon och våga känna efter.
Serotonintillskott i form av tabletter ökar mängden serotonin i hjärnan och påverkar humöret. Det främsta användningsområdet av serotonintabletter är för att hjälpa personer som lider av depression. Serotonintillskott kan vara ett bra alternativ för många, men det går inte till roten på problemet.
Serotonin syndrome – Serotonergt syndrom
Kroppen kan inte producera för mycket serotonin av sig själv. Men tillskott, tabletter, läkemedel, droger eller andra produkter kan höja serotonin-nivån till skadliga nivåer. Symtomen som uppstår kan vara milda eller kraftiga vid serotoninsyndrom eller serotonergt syndrom. Det kan exempelvis vara:
- Högt blodtryck
- Ångest
- Snabbare reflexer
- Darrningar i händer och ben
- Diarré
- Vidgade pupiller
- Svettningar
- Ökad kroppstemperatur
Produkter som kan leda till serotonergt syndrom är psykedeliska droger, antidepressiva läkemedel, opioider och vissa typer av örter och växter.
Symtomen försvinner normalt av dig själv inom 24 timmar. Behandling består alltså ofta av att helt enkelt ha patienten under övervakning, om patienten har milda symtom. Symtomlindrande läkemedel kan behöva användas om tillståndet förvärras. Om man tror att man drabbats av serotonergt syndrom är det viktigt att kontakta intensivvården direkt, då tillståndet snabbt kan förvärras.
Serotonin och alkohol
Alkohol ger en kortsiktig boost av serotonin. I en lagom mängd känner de flesta av oss gladare, lugnare, ambitiösare och mer intresserade av folk runtomkring oss. Har vi druckit mycket kan vi dock känna det motsatta dagen efter. För deprimerade personer förvärras den effekten. Går personen på antidepressiv medicin blir det ännu värre. Risken för dödsfall ökar markant, främst på grund av självmord, när alkohol, depression och antidepressiv medicin blandas. Det är därför som deprimerade personer uppmuntras att inte dricka alkohol över huvud taget – oavsett om de tar medicin eller inte.
Tips för balanserad serotoninnivå
En välbalanserad kost är bra mot det mesta och det gäller även serotoninproduktionen. Det finns ingen mat som direkt innehåller serotonin, men det finns mat som innehåller aminosyran tryptofan. Tryptofan är essentiellt när det kommer till serotoninproduktionen i kroppen (och melotoninproduktionen för del delen). Det är framför allt proteinrik kost som innehåller tryptofan och som tur är finns det både animaliska och vegetariska alternativ:
- Tonfisk
- Kalkon
- Kyckling
- Nötkött
- Sojabönor
- Mjölk och mejeriprodukter
- Nötter
- Havregryn
- Ägg
Det ska tilläggas att det inte finns någon koncensus i forskningsvärlden om hur stor påverkan tryptofanrik kost faktiskt har på serotoninproduktionen. Har du gjort ett serotonintest och ser att du har en låg nivå, kan det vara ett bra tips att ändra kosten för att hjälpa kroppen på det mest naturliga sättet. Vad som dock är bevisat är att en aktiv livsstil bidrar till en sund serotoninnivå.
Träning är antagligen det bästa tipset för att trigga i gång alla typer av monoaminer: noradrenalin, dopamin, adrenalin och serotonin. Varje monoamin har sin specifika roll att spela i vår kropp, men alla påverkar mer eller mindre till vårt lugn och välbefinnande. Att röra på sig är alltså det bästa naturliga sättet för att dra upp produktionen av kroppens alla lyckoämnen. Kan du utföra träningen utomhus så är det ännu bättre – solen har nämligen visat sig vara en fantastisk källa för att stimulera serotoninproduktionen.
Tänk dock på att det är lika viktigt att kunna varva ned. Att serotonin och andra monoaminer bidrar till vår lycka är sant, men det är också för att få oss att känna oss lugna och harmoniska i livet. Rör på dig, spendera tid ute i solen, ät rätt (och gott) och ta dig tid att varva ned. Då ger du kroppen optimala förutsättningar att kunna reglera mängden monoaminer på egen hand.
Serotonin test
Serotonin är enkelt att testa hemifrån och ger en korrekt bild av din serotoninhalt, oavsett om du tar SSRI (läkemedel mot depression). Tänk dock på att om du intar 5-HTP eller tryptofan som ökar serotoninproduktionen så kommer detta påverka resultatet. Vill du ha en bild av din naturliga serotoninhalt så rekommenderar vi att inte ta dessa tillskott när du utför testet. Själva testet är ett urintest som du tar hemma. Därefter skickas det in till ett certifierat labb för analys. Inom 14 dagar får du ditt serotoninresultat digitalt via e-post.
Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.