Hälsofakta 7 min läsning

Allt om SIBO – symtom, test och behandling

GetTested
Författad av

GetTested

Allt om SIBO

Allt om SIBO – symtom, test och behandling

Publicerad den Lämna en kommentar

Allt om SIBO – symtom, test och behandling

Allt om SIBO

Balans, harmoni och mångfald är vanliga ord för att beskriva en hälsosam tarmflora. Dessa beskrivningar är helt korrekta att sträva efter, men de kan också vara något abstrakta. Det är inte ovanligt att ju mer man lär sig om tarmens påverkan på hela kroppen, desto fler blir frågorna. Vad är egentligen en ”lagom” bakteriesammansättning och hur skiljer sig bakteriefloran i tunntarmen mot den i tjocktarmen? Dessa frågor är avgörande när vi talar om tarmsjukdomen SIBO.

Vad är SIBO?

Vårt tarmsystem delas upp i två delar: tjocktarmen och tunntarmen. Tarmsystemet börjar vid magsäcken och slutar vid anus. Tjocktarmen och tunntarmen kan därutöver delas in i mindre delar såsom tolvfingertarmen och blindtarmen exempelvis. För att hålla det enkelt stannar vi vid den tjocka och tunna uppdelningen.

SIBO står för Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Det innebär på svenska att det blir en överväxt av bakterier i tunntarmen. I en hälsosam tarmflora befinner sig den överväldigande majoriteten av bakterierna i tjocktarmen. Bakterierna i tjocktarmen är bland annat viktiga för vårt immunförsvar, för att bilda K- och B-vitaminer och för att bryta ned kolhydrater som tidigare led i mag- och tarmsystemet inte kunnat ta hand om. En liten mängd bakterier finns också naturligt i tunntarmen, framför allt laktobaciller och streptokocker.

När bakteriefloran ökar i tunntarmen är detta ett tecken på att något inte står rätt till. Det betyder inte att det är ”dåliga” bakterier, utan att bakterierna befinner sig i fel tarm – i tunntarmen istället för tjocktarmen.

IBS och SIBO – tänk på helheten

Många som lider av SIBO lider samtidigt av IBS (irriterad tjocktarm). Studier har visat att 80-85 % av personer med IBS också har bakterieöverskott i tunntarmen. Vad som egentligen orsakar vad är svårt att säga med 100 % säkerhet – det är lite av en hönan-eller-ägget-fråga.

Vad man dock kan säga är att tarmsystemet är en helhet som bör ses som en helhet. Om du äter mycket snabba kolhydrater, dricker mycket alkohol och regelbundet känner stress och oro är det ingen överraskning att både tjock- och tunntarm får sig en törn. Ett holistiskt synsätt på kroppen innebär att du ser på kroppens beståndsdelar, inklusive tarmen, i relation till helheten. Att ta reda på vad som orsakar dina problem är ett första steg som ofta har en överraskande stor positiv effekt för dig som inte vet var du ska börja. Att kunna minimera mängden stress och ge tid för motion och kostjusteringar är ett bra andra steg.

SIBO – orsaker till att det uppstår

Varför det uppstår ett bakterieöverskott i tunntarmen kan bero på en eller flera orsaker. Några beror på livsstil, andra på orsaker utom vår kontroll. Det kan vara:

  • Dålig kost – högt intag av socker, raffinerade kolhydrater och alkohol
  • Låg mängd magsyra – på grund av stress och/eller läkemedel
  • Obalans i tarmfloran – på grund av dålig kost, antibiotikabehandling och/eller medicin mot sura uppstötningar
  • Fickor eller annan strukturell defekt i tunntarmen
  • Ålder

SIBO kan uppstå efter ett kirurgiskt ingrepp eller som resultat av en sjukdom. Detta kan i sin tur leda till att det skapas en ficka eller något liknande som bromsar matsmältningsprocessen och skapar en grogrund för bakterier. Ibland kan det krävas kirurgiskt ingrepp för att åtgärda detta, men antibiotikabehandling är den vanligaste behandlingen. Oavsett vad är det viktigt att kontakta vården för hjälp i fall som dessa.

SIBO – vanliga symtom

Symtomen vid SIBO kan variera kraftigt beroende på vilka bakterier som skapar överväxten. Det gör att det ofta inte finns något enkelt sätt att helt utesluta andra tillstånd eller sjukdomar. Här är några vanliga symtom som kan uppstå beroende på vilken eller vilka bakterier som dominerar:

  • Diarré
  • Svullnad
  • Gasbildning
  • Magsmärtor
  • Förstoppning
  • Illamående
  • Trötthet
  • Nedstämdhet

Allvarliga komplikationer vid SIBO – näringsbrist och vitaminbrist

Ett vanligt resultat av SIBO är försämrad förmåga att fånga upp viktiga näringsämnen. Detta gäller också många andra mag- och tarmrelaterade problem. Om upptaget av makronutrienter (protein, kolhydrater och fett) försämras kan detta leda till malabsorption och plötslig viktnedgång.

Även upptaget av mikronutrienter (vitaminer och mineraler) kan påverkas. Det är inte ovanligt att personer med SIBO därmed också får underskott av viktiga vitaminer som vitamin D och vitamin B12. Vad som händer är att dessa ämnen helt enkelt glider igenom tarmsystemet utan att tas upp på rätt sätt.

Brist på vitamin B12 är ett problem som är vanligt över lag i hela världen, speciellt bland vegetarianer och veganer, men också hos personer som har SIBO. B12 är nödvändigt för att produktionen av röda blodkroppar ska fungera optimalt och brist på denna vitamin kan leda till blodbrist.

Två typer av SIBO – vätgas och metan

När bakterierna i tunntarmen frodas på kolhydrater som passerar produceras vätgas. Detta leder till att vatten dras in i tarmen, vilket orsakar diarré. På sikt kan detta också leda till brist på enzymet laktas som krävs för att kunna bryta ned laktos till glukos och galaktos.

Den andra typen av SIBO – metanvarianten – har motsatt effekt. I stället för diarré orsakar denna generellt förstoppning. Metan uppstår när det blir ett överskott av arkéer eller arkebakterier i tunntarmen. Vätgasen som producerats tidigare fångas upp av arkéer och omvandlas till metan. Överskott på metan är en vanlig orsak till förstoppning, både vid SIBO och IBS.

Gettesteds SIBO-test mäter både metanhalten och vätgashalten i din utandning så att du får en fullkomlig överblick över din situation. SIBO-tester kan annars tas på funktionsmedicinska kliniker men erbjuds inte på allmänvårdens vårdcentraler.

SIBO – förändringar i kost och livsstil

SIBO kan som sagt uppstå antingen som ett resultat av din livsstil, eller efter ett kirurgiskt ingrepp eller sjukdom. Det är viktigt att ta reda på vad det är som orsakar problemet så att du kan ta korrekta åtgärder. Att ta positiva steg mot en god hälsa är så klart fantastiskt oavsett hur din situation ser ut, men det är alltid skönt att få svart på vitt vad din kropp eventuellt saknar och vad du kan påverka på egen hand. Kanske behöver du bara komplettera din kost med vitaminer eller kosttillskott, eller så behöver du tänka om din situation på ett större plan.

Oavsett vad så kom ihåg: Det är aldrig för sent att börja resan mot bättre hälsa och ökad livskvalitet.

Vad står SIBO för?

SIBO är en engelsk förkortning för sjukdomen Small Intestinal Bacterial Overgrowth. På svenska kan man kalla det bakteriell överväxt i tunntarmen.

Hur går ett test för SIBO till?

Vårt SIBO-test är ett utandningstest som du enkelt kan utföra hemifrån. Testet mäter mängden metan och vätgas i din utandningsluft och utförs flera gånger under en dag. Innan testet dricker du en laktulos-lösning. Efter att samtliga prover blivit tagna, skickar du testet till vårt labb för analys. Exakta instruktioner för processen finns inkluderade i test-kitet. Du kan också hitta det på vår hemsida här: Instruktioner för SIBO och utandningstest.

GetTested

GetTested

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Om GetTested

GetTested
Författad av

GetTested

Professionell hälsocoach

Vi älskar hälsa, baserat på vetenskap. Vi erbjuder över 100 hälsotest för att våra kunder på ett enkelt sätt ska kunna optimera sin hälsa för bästa välmående. Har du någon fråga? Vi hjälper dig gärna, kontakta oss här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *